Για τις ανάγκες ύδρευσης – υδροληψίας των βιομηχανιών της περιοχής Πτολεμαΐδας, κατα τα έτη 1961-1963 κατασκευάστηκε υδατοταμιευτήρας επί της κοίτης του χειμάρρου Περδίκκα, στην περιοχή των λόφων δυτικά της κοινότητας Περδίκκα Εορδαίας, με τα εξής ειδικότερα χαρακτηριστικά:

 

Είδος – στοιχεία Φράγματος : χωμάτινο φράγμα ύψους 27,50 μ. και μήκους στέψεως 350 μ.
Συνολική Χωρητικότητα ταμιευτήρα : 10.000.000 μ3 ,
Συνολική επιφάνεια ταμιευτήρα : 1.175.000 μ2 , Αγωγός μεταφοράς νερού διαμέτρου 800 χλστ. , μήκους 9 χιλιομέτρων
Ανώτερη επιτρεπομένη στάθμη : Υψόμετρο 617,20 ( Στάθμη ασφαλείας πυθμένα έναντι διαρροών : 603,50 )
Παροχή 7-10 μ3 /sec αναλόγως των βροχοπτώσεων , μήνες Νοε.- Φεβρ.
Μέγιστη παροχή 37 μ3 /sec (υπερχείλιση)
Ελάχιστη παροχή Ιουν-Σεπτ. (άρδευση)

 

Κατά την δοκιμαστική πλήρωση του υδατοταμιευτήρα σημειώθηκαν διαρροές από τον φυσικό πυθμένα λόγω καταπτώσεων, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και φθάνουν τα 432.000 μ3/24ωρο σε περιόδους μέγιστης πλήρωσης. Αποτέλεσμα αυτής της αστοχίας ήταν η εγκατάλειψη του αρχικού σκοπού και η ύδρευση των βιομηχανιών της περιοχής μέσω φρεάτων γεωτρήσεων και κατασκευής άλλων ταμιευτήρων.
Με σειρά διοικητικών ενεργειών προς τους Γερμανούς κατασκευαστές του έργου (εταιρεία Κοcks) και διευθετήσεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων της Ελληνικής και Γερμανικής πλευράς, επιδιώχθηκε η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας, η οποία όμως δεν επιτεύχθηκε και οι οικονομικές διεκδικήσεις παραμένουν μέχρι σήμερα.


Εν τω μεταξύ η διαχείριση, παρακολούθηση και ασφάλεια του Φράγματος ανατέθηκε διαχρονικά σε διαφόρους φορείς και σήμερα τελεί υπό την εποπτεία του Υπ.Εθ.Ο.
Παρά την πλημμελή κατασκευή και την μη λειτουργία του για τον αρχικό σκοπό, το Φράγμα κατά την τεσσαρακονταετή λειτουργία του άλλαξε την τοπογραφία της εγγύς περιοχής και δημιούργησε συνθήκες υδροβιότοπου με την ανάπτυξη χλωρίδας και πανίδας όμοιας με αυτήν των πέριξ λιμναίων περιοχών (Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα, λίμνη Πετρών κλπ.).

 

 zazari